Miód gryczany pozyskiwany jest na terenach Lubelszczyzny w okolicach Janowa Lubelskiego (zagłębie gryczane) W stanie płynnym, kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu kolor brązowy, konsystencja gruboziarnista, przy czym na powierzchni często pozostaje warstwa rzadkiego miodu. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący. Szczególnie nadaje się do wyrobu miodów pitnych. Duża zawartość kwasów sprawia, że fermentacja napojów przebiega prawidłowo, a silny aromat i swoisty ostry smak czyni napoje miodowe bardziej pikantnymi. Szczególnie polecany na układ krążenia i miażdżycę. Pomocny także na wątrobę, posiada działanie odtruwające, w niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza. Działa wspomagająco przy złamaniach kości – sprzyja odbudowaniu komórek kostnych. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną porównywalną lub przewyższającą słynne miody manuka.

Informacje pochodzą z książki: Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Miody odmianowe i ich zdrowotne walory, Toruń 2005.]


 

 

Miód gryczany  

Akt prawny: Norma Polska 

PN-88/A-77626, Nr wet. 06055610