Miód lipowy pozyskiwany jest z kwiatów lipy. W stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Konsystencją i barwą przypomina olej rycynowy. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny, konsystencję drobnoziarnistą, krupkowatą. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku, z lekką goryczką. Miód lipowy uważany jest powszechnie za najlepszy środek przy przeziębieniach, grypie, anginie, zapaleniu zatok, w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach dróg oddechowych, stanów zapalnych oskrzeli i płuc. Ma działanie napotne i przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne. Korzystnie wpływa na serce, układ krążenia i układ nerwowy. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła. Zanotowano szczególnie silne działanie na bakterie Gram-dodatnie (gronkowce, paciorkowce), Gram-ujemne (Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli) oraz grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze dla człowieka. 

Informacje pochodzą z książki: Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Miody odmianowe i ich zdrowotne walory, Toruń 2005.


 

 

 

 

Miód lipowy  

Akt prawny: Norma Polska 

PN-88/A-77626, Nr wet. 06055610